
Turismul in 2020, o catastrofa?
Odata cu masurile de restrictie si celelalte masuri de carantina, anuntate si impuse de Guvernele din toata lumea pentru a pune stop extinderii noului coronavirus, turismul pare a fi intr-un impas enorm. De la firmele mici si pana la marile lanturi de hoteluri sau restaurante, 2020 pare sa se anunte un an foarte greu pentru industria turismului din acest an.
Atat restrictiile de circulatie cat si celelalte masuri de carantinare sociala afecteaza pe toti operatorii din domeniul turismului, o buna mare din operatori fiind nevoiti fie sa isi concedieze din angajati, fie sa ii trimita in somaj. Un prim exemplu ar fi reprezentat de grupul TUI, grup german ce ar urma sa concedieze peste 8.000 de angajati.
Tinand cont de datele furnizate de cei de la World Travel and Tourism Council, turismul in Europa ar pierde nu mai putin de 1 miliard de euro pe luna, industria turismului furnizand circa 10% din PIB. Totodata, 1 din 7 meserii din lume ar fi legata de acest domeniu.
Totodata, tinand cont de cel 1 miliard de euro pierdut pe luna in domeniul turismului pe continentul european, circa 27 de milioane de angajati ar fi afectati. Ministrul spaniol al Turismului ar fi declarat ca acesta criza ar fi mult mai grava decat ar fi anticipat in urma cu doua luni.
Grecia, una din tarile optimiste, urmeaza a-si deschide sezonul incepand cu data de 1 iunie, insa prim-ministrul grec ar fi declarat ca nimeni nu stie cu exactitate ce sa faca.
Unul din punctele slabe in industria turismului ar fi aerporturile. Deoarece, o relansare a turismului la nivel european sau chiar global presupune adoptarea unor masuri de relaxare, cum ar fi redeschiderea frontierelor tarilor.
Comisia Europeana ar fi propus ridicarea unor restrictii de circulatie intre tarile membre UE, fiind vorba doar de acele tari ce ar fi reusit sa stapaneasca raspandirea virusului. Insa, cat timp virusul nu este complet exterminat, calatoria dintr-o tara in alta, va implica si unele riscuri.
Atat hotelurile, cat si aeroporturile incearca sa atraga calatori, turisti, oferindu-le pachete sigure, ce impun controale medicale precum si masuri mult mai sporite ce tin de igiena si dezinfectare.
Insa, cea mai mare problema ar ramane zborurile. Acestea au fost reduse foarte mult, tinand cont de faptul ca oamenii au calatorit foarte putin in perioada aceasta. Insa, conform estimarilor WTTC, fata de anul 2019, industria turismului poate sa scada cu pana la 80%, la nivel mondial. In timpul crizei economice din 2009, scaderea turismului a inregistrat doar un procent de 4%.
Leave a Comment